11 June 2010

EasyStar med FPV utrustning flygklar


Då var äntligen det sista gjort på EasyStaren, det som fixades till ikväll var kontakterna på servokablarna till pan och tiltservot som sitter i canopyn. För att slippa ha så många olika kontakter använde jag här en 6 polig Multiplexkontakt, dessa är perfekta att använda då fler servon sitter monterade i samma enhet. Ytterligare en likadan kontakt har använts för strömförsörjning till videoenheterna och videosignalen. På nedanstående bild syns kontakterna samt placeringen av kamera och ack på canopyn.


Vikten slutade på 1160 g, cirka 100 g mer än vad jag hade hoppats på menmen vingen är stor så det borde funka bra ändå :)

Fpv utrustningen som sitter monterad i planet har jag redan listat i ett tidigare inlägg så den som är intresserad av detta kan kika där. Men övrig utrustning då, motorn kommer från HobbyKing och har beteckningen HXT 2835 (380S) 2200kv. Till denna används en 5,5x4,3"
propeller. För att driva detta används en FlightTech XS 2150 mAh 11,1 V ack, samt en 11,1 V 800 mAh EON-XLite för att förse kamera samt videosändare med ström. Tillsammans med motorn används ett Jeti SPIN 33 A reglage.

I kärran sitter två stycken gyron monterad för att ge ökad stabilitet, ett sitter kopplat till höjdrodret och det andra sitter kopplat till skevrodren. Easystaren är inte från början utrustad med skevroder utan vingen har modifierats och försetts med skevroder. Dessa skevroder styrs av ett varsitt servo i vardera vinghalva. Se bild nedan.
Både vingen samt skevrodren har förstärkts med 3x1 mm kolfiberplattor.

För att styra skrevrodren används 2 stycken MPX Nano-s servon, samt höjd och sidroder styrs av 2 stycken MPX Tiny-S MG. Kamerans Pan och Tils styrs även dom av vardera MPX Nano-s servo.

Planet har modiferats med 2 stycken hjul för att förhoppningsvis kunna markstartas om inte gräset på fältet är allt för långt :)

Det blev trångt i kroppen! Mycket på grund av en mängd kablar! Efter lite picklande så gick iaf det mesta att få in, helst hade jag även velat ha batteriet till kameran placerat i kroppen men detta fick jag ge upp, hehe..

Nedan följer två bilder på markstationen, den byggdes av en gammal verktygslåda från biltema, lagom storlek och enkel att fästa antennen etc. i.


Nu väntar jag bara på bra väder för att kunna provflyga kärran och kolla så räckvidden o.s.v. är som det ska på videolänken! Dags att dansa lite till vädergudarna innan man går och lägger sig!

No comments:

Post a Comment